Wat is de behandeling?

  • u wordt verwezen door uw tandarts, u maakt een afspraak bij onze parodontoloog voor eerste consult
  • onze mondhygiënist reinigt uw gebit ook onder het tandvlees
  • de behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd
  • u leert hoe u uw gebit goed kunt onderhouden, hier besteden wij veel aandacht aan

Het gebit wordt per deel gereinigd. Onder het tandvlees wordt de wortel grondig glad gemaakt (initiële behandeling). Hierdoor kan het tandvlees weer gezond worden.
Drie maanden na de behandelingen door de mondhygiënist wordt door de parodontoloog het herstel van uw tandvlees weer in kaart gebracht en een vervolgplan besproken (herbeoordeling).
Het kan nodig zijn dat aanvullende behandelingen ervoor moeten zorgen om de pockets ondiep te maken (chirurgie), zodat het tandvlees verder gezond gemaakt wordt.
Het doel van onze behandelingen is dat u zelf uw tandvlees gezond kan houden. Wij begeleiden u daarmee, daarom is regelmatige nazorg door de mondhygiënist van het aller grootste belang. Parodontitis komt zonder goede begeleiding vaak terug.

Wat is parodontologie?

Parodontologie is de kennis van het parodontium.
Het parodontium is het steunweefsel van uw tanden en kiezen.
Dit is het tandvlees, de vezels en het bot waarmee de gebitselementen in de kaak bevestigd zijn.

Tandplak op tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de ruimte onder het tandvlees (de pocket). De ontsteking kan zich verder uitbreiden van het tandvlees naar het ondergelegen kaakbot. Het kaakbot rondom de tanden en kiezen gaat hierdoor verloren. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte verloren gaan. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.

Tandvleesprobleem bij implantaat?

Ook kunt u verwezen worden voor een probleem bij uw implantaat wat elders geplaatst is. Problemen bij implantaten worden over het algemeen veroorzaakt door plaque, net als bij parodontitis. Een implantaat met kroon gaat door uw tandvlees en dat tandvlees is de afsluiting die strak en gezond moet blijven. Een goede dagelijkse mondhygiëne is hiervoor nodig. Wij kunnen u hierbij helpen en ondersteunen.

Hoe herken ik parodontitis?

  • rood, slap en gezwollen tandvlees
  • tandvlees gaat bloeden bij het poetsen of bij het eten.
  • tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken.
  • een vieze smaak of een slechte adem
  • parodontitis geeft zelden pijnklachten.

Al deze verschijnselen kunnen ook afwezig zijn, waardoor parodontitis lang onopgemerkt blijft. Ook spelen factoren zoals roken, stress, medische problemen of het gebruik van bepaalde medicijnen en individuele vatbaarheid een rol.

Met een goede behandeling en uw medewerking is het mogelijk om parodontitis te stabiliseren en het verlies van tanden en kiezen te voorkomen.

Uw gebit is gezond tandvlees waard